Veelgestelde Vragen Over Goudinkoop

Waarom goud verkopen bij De Goudwaag?

De Goudwaag is al jarenlang uw vertrouwde adres voor de inkoop van goud en zilver in en rondom Den Haag. Onze goede reputatie hebben wij onder andere te danken aan het feit dat wij open en eerlijk zijn over wat we doen. Daarom leggen we u graag alles uit, zonder geheimzinnig te doen. Een beter geïnformeerde klant is een tevredener klant, zo is onze ervaring. Daarom onderstaand de meest gestelde vragen over goud en goud inkoop. Nog meer vragen? Neem gerust contact met ons op.

Klik op één van de vragen voor een uitgebreid antwoord.

Goud inkoop FAQ

De goudprijs is afhankelijk van vele factoren. Natuurlijk geldt de basisregel dat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod: meer vraag en de prijs gaat omhoog, meer aanbod en de prijs gaat omlaag. Maar hoe ontstaat de vraag? De vraag ontstaat doordat grote beleggers en landen goud als onderdeel van hun beleggingsportefeuille nemen. Veel grote beleggingsinstellingen hebben een bepaalde hoeveelheid goud in hun portefeuille, omdat goud een zekere stabiliteit in zich herbergt. Aandelen kunnen van de ene op de andere dag niets meer waard zijn en geld kan een hoge inflatie hebben, maar goud behoudt grofweg zijn waarde. Dat betekent niet dat de goudprijs helemaal niet kan schommelen. Dat was te zien in april 2013, toen de goudprijs opeens met 20% kelderde. Wat was de reden daarvan? Naar onze mening vooral psychologie: Er waren verhalen dat Cyprus zijn goud zou verkopen en de markt daarmee zou overspoelen, er waren berichten dat de Chinezen minder goud zouden kopen omdat hun economische groei afnam, en zo ontstaat al snel paniek.

De exacte goudkoers is dan ook nooit te voorspellen. Wij wagen ons dan ook nooit aan antwoorden op vragen als: “Gaat de goudprijs stijgen?”. Iemand die precies zou weten wat de goudprijs in de komende tijd gaat doen, kan schatrijk worden, en dat zijn wij nog altijd niet…

De goudprijs op de wereldmarkt is voor iederen makkelijk te volgen, bijvoorbeeld hier. Dit is de prijs die grote beleggers betalen voor “papieren” goud op de beurs. Zodra er echt fysiek goud in het spel komt, zit er al een verschil tussen de prijs die wordt betaald aan mensen die het verkopen en de prijs die mensen moeten betalen als ze het willen kopen. Bij de grootste goudsmelterij in Nederland zit er 1000 euro per kilo verschil zit tussen die prijzen voor fijn goud. Voor bewerkt goud (dat wil zeggen oude sieraden, etc.) betalen smelterijen nog een stuk minder, omdat zij die eerst moeten omsmelten tot baren fijngoud, hetgeen veel geld kost.

Als De Goudwaag het goud dat zij aankoopt doorverkoopt aan een smelterij, krijgen wij dus al een stuk minder dan de wereldmarktprijs betaald. Daarbij komen voor ons nog analysekosten die door de smelterij aan ons worden berekend om te zien hoeveel puur goud er in de door ons aangeleverde sieraden zit. En de smelterij wil er natuurlijk ook nog zelf iets aan verdienen. Verder moeten wij ons indekken voor koersrisico’s: Wij kopen het goud vandaag van u, en verkopen het pas enkele dagen later door, als wij een grotere hoeveelheid hebben verzameld. Als in die tussentijd de goudkoers keldert, zoals bijvoorbeeld eind april 2013 met bijna 20%, is dat verlies voor onze rekening. Tenslotte moeten wij ook onze huur, gas water licht, advertentiekosten, etc. betalen en natuurlijk ook nog onze boterham verdienen.

Dat betekent dat u bij ons de wereldmarktprijs minus een eerlijk percentage krijgt uitbetaald. Dat percentage hangt onder andere af van de hoeveelheid goud die u aan ons verkoopt. Wij betalen bijvoorbeeld analysekosten maar één keer, of het nu voor een partij van 1 gram of voor 1000 gram goud is. Daarom: Hoe meer goud u brengt, hoe lager het percentage is dat wij in rekening brengen. Dat vinden wij fair en logisch, en voor iedereen begrijpelijk. Vandaar ons motto “Eerlijk over uw goud”.

Veel mensen surfen op het internet en gaan dan verschillende goudaankopers bellen of mailen om een prijsopgave per gram 14 karaat, etc. te krijgen. Zij krijgen allerlei prijzen te horen, van hoog tot laag. Uit ervaring van vele klanten die wij hebben gehad, weten wij dat de prijzen die aan de telefoon of op het internet worden beloofd, uiteindelijk als u daar in de winkel komt vrijwel nooit worden uitbetaald. Er zijn vele smoezen voor “de koers is net gezakt”, “die prijs geldt alleen boven een kilo”, etc. Ook zijn er helaas veel gevallen bekend waarbij bewust een lager aantal gram wordt genoemd of waarbij mensen een lager karaatgetal te horen krijgen dan het sieraad eigenlijk bevat.

Aan dit soort praktijken wil De Goudwaag niet meedoen. Wij zijn eerlijk en open en willen u niet naar de winkel lokken met prijzen die u niet krijgt. Omdat wij serieus zijn, kunnen wij pas een echte prijs geven als wij de spullen en de hoeveelheid gezien hebben. Wij handelen transparant en vertellen u als u bij ons langskomt desgevraagd precies hoeveel u ontvangt en hoeveel wij er aan verdienen. Daar schamen wij ons niet voor, want iedereen begrijpt dat wij ook onze kosten hebben en ook onze boterham moeten verdienen. “Leven en laten leven” staat gelukkig bij veel inwoners van Den Haag en omgeving hoog in het vaandel. Daarom bij ons geen lokkertjes, maar wel een eerlijk en transparant verhaal als u bij ons langs komt. U bent van harte welkom voor een gratis taxatie.

Van elk voorwerp wordt allereerst bepaald hoeveel karaat het is, dat wil zeggen dat wordt vastgesteld hoeveel procent puur goud het bevat. Vervolgens wordt het gewogen en kan berekend worden hoeveel gram puur goud u inlevert. Op basis van de dagkoers wordt dan de prijs berekend die wij u kunnen bieden. U kunt er zeker van zijn dat u van ons een eerlijk en fair aanbod krijgt.

De Goudwaag is er voor de aankoop van werkelijk alles wat van goud of zilver is. U kunt het zo gek niet bedenken of wij kopen het. Vaak zijn mensen verrast over de hoge prijs die zij krijgen voor goud of zilver waarvan zij zelf dachten dat het nauwelijks iets waard is. U kunt bij ons onder andere terecht voor de inkoop van de volgende soorten goud of zilver:

  • Oude gouden of zilveren sieraden, heel of kapot
  • Gouden of zilveren munten
  • Goudbaren of zilverbaren
  • Tandengoud, gouden tanden of kronen
  • Sloopgoud

In Nederland moet goud verplicht een stempel hebben waarop staat hoeveel karaat het is. Wij bekijken eerst het stempel en zien vervolgens met ons ervaren oog meteen of er sprake is van echt goud of nepgoud. In geval van twijfel kan altijd worden getest met een chemische methode. Deze methode staat bekend als het “toetsen” van goud of zilver. Hiervoor wordt salpeterzuur (ook wel koningswater genoemd) en een zogenaamde toetssteen gebruikt. De toetssteen is zwart van kleur en gemaakt van het materiaal lydiet.

Bij het toetsen wordt het gouden voorwerp over de steen geschuurd, zodat een ultradun laagje goud op de steen achterblijft. Door het salpeterzuur in verschillende gradaties aan te brengen en te kijken bij welke graad het goud oplost, kan het percentage puur goud, ofwel de hoeveelheid karaat worden vastgesteld. Turks goud, Marokkaans goud, Indonesisch goud en goud uit andere landen hebben vaak geen stempel met het karaat erop. Hier kan met dezelfde methode de hoeveelheid puur goud worden vastgesteld.

De Goudwaag wil eerlijk en transparant zijn. Daarom kunt u meekijken op onze geijkte weegschaal en leggen wij u graag in detail uit hoe wij tot ons aanbod komen. Wij willen u altijd de beste goudprijs of zilverprijs bieden. Natuurlijk zijn wij er open over dat wij ook zelf uit onze kosten moeten komen en iets aan de goudinkoop willen verdienen. U kunt ervan op aan dat onze marges redelijk zijn en de vergelijking met andere goudinkopers glanzend kunnen doorstaan. Elders al een bod op uw goud of zilver gekregen? Komt bij ons langs en wij bekijken of wij u een nog scherper aanbod kunnen doen.

Goud in pure vorm is te zacht om te gebruiken als bijvoorbeeld een sieraad. Het zou snel verbuigen of kapot gaan. Daarom wordt goud altijd gemengd met andere metalen zoals zilver, koper en/of nikkel, om het zo harder te maken. Dit wordt een legering genoemd.

Karaat betekent niets anders dan het percentage puur goud dat een bepaald voorwerp bevat. In Nederland zijn de meest gangbare karaten 14 en 18. Als een sieraad 14 karaat is, betekent dit dat het 58,5% puur goud bevat. De rest bestaat uit andere metalen. Voor 18 karaat is het percentage puur goud 75%.

In het buitenland worden ook andere karaten gebruikt. Zou is Turks goud, Marokkaans goud of Indonesisch goud soms wel 20 of 22 karaats, wat betekent dat het soms meer dan 90% puur goud bevat. Anderzijds is er ook buitenlands goud dat maar 8 of 10 karaat is, zodat het slechts een laag percentage puur goud bevat.

Bij De Goudwaag zijn alle karaten welkom. Door een speciaal testprocedé stellen wij vast hoeveel karaat een voorwerp is, zodat wij weten hoeveel puur goud het bevat. Op die basis bieden wij u dan de hoogste prijs voor uw goud.

Voor zilver geldt een vergelijkbaar verhaal, alleen hier wordt niet van karaat, maar van “gehalte” gesproken. Het laagste percentage zilver is te vinden in sommige soorten bestek. Dit bevat soms slechts 10% zilver. De meeste zilveren sieraden hebben een gehalte van 925, wat betekent dat zijn voor 92,5% uit puur zilver bestaan. De Goudwaag koopt alle soorten zilver, ongeacht het karaat. Weest u zich er wel van bewust dat zilver veel minder waard is dan goud. De waarde van goud is meer dan 50 keer hoger dan de waarde van zilver.

Zeker, ook voor kapotte sieraden en sloopgoud kunt u bij De Goudwaag terecht. Goud is goud, of het er nu mooi uitziet of niet. Omdat wij het goud na de inkoop laten omsmelten is het uiterlijk niet belangrijk. Wij geven voor kapot goud net zo’n hoge prijs als voor een glimmend sieraad. Veel mensen zijn positief verrast als ze ons kapot goud of sloopgoud brengen, omdat ze er veel meer voor krijgen dan ze verwacht hadden.

De waarde van gouden tanden en kronen is hoog. Zij bevatten altijd minstens 50% puur goud, dus zijn bijna altijd minstens 14 karaat. Ondanks het niet zo fraaie uiterlijk krijgt u dus veel geld voor uw tandengoud en gouden kronen. U zult niet de eerste klant zijn die onze winkel blij verrast verlaat over de hoge prijs die u krijgt voor gouden tanden.

Voor tandartsen die grotere hoeveelheden gouden tanden, kiezen of kronen hebben, hanteren wij een extra scherp tarief.

Op vele websites op internet is de goudkoers van minuut tot minuut te volgen. De koers van goud wordt uitgedrukt in dollar per ounce of in euro per kilogram. De actuele koersen van dit moment vindt u hier.

De waarden die u op internet vindt, zijn de zogenaamde speculatieve koersen, dat wil zeggen de prijs voor puur goud of zilver in grote hoeveelheden. De prijs voor aankoop van kleine hoeveelheden oud goud of oud zilver ligt daar natuurlijk onder, omdat ten eerste er nog een scheidings- en smeltproces aan te pas moet komen om het pure goud uit de oude sieraden te halen, en gewoonweg omdat de hoeveelheden te klein zijn. U kunt dit vergelijken met het verschil tussen groothandelsprijzen en detailhandelsprijzen van andere producten.

U zult dan ook nergens de speculatieve goudkoers die u op internet vindt bij een goudaankoper krijgen. Sommige goudinkopers adverteren wel met deze prijs. Dit vinden wij misleidend en doen wij dus niet. Wij willen niet stunten met een hoge, onrealistische goudprijs die u in werkelijkheid helemaal niet krijgt. Ons motto is “eerlijk over goud” en daarom vertellen wij u precies wat wij u betalen op basis van de actuele dagkoers van goud of zilver. Wij zijn er ook open over dat wij zelf iets moeten verdienen om deze dienst aan te bieden. Tenslotte moeten de huur en overige kosten worden betaald en willen wij er ook graag nog een boterham van eten.

Krijgt u elders na serieuze weging en toetsing een hoge prijs voor uw goud geboden? Komt u dan bij ons langs en wij zullen bekijken of wij u een nog hoger bedrag voor uw goud kunnen bieden.

Het goud en zilver dat wij van u kopen sparen wij op tot wij een grote hoeveelheid hebben, bijvoorbeeld minstens één kilo. Dat laten wij dan omsmelten tot goudbaren of zilverbaren. Deze goudbaren kunnen wij wegens de grotere hoeveelheid voor een hogere prijs verkopen dan dat wij aan onze klanten uitbetalen. Van het verschil betalen wij onze kosten en verdienen wij onze boterham.

De aankoop van zilver is voor ons net zo belangrijk als de inkoop van goud. U kunt bij ons dan ook alle soorten zilver verkopen, van zilver bestek tot zilveren schalen en andere zilveren gebruiksvoorwerpen. Dus ook voor de inkoop van zilver bestek is de Goudwaag uw vertrouwde adres.

Veel mensen hebben zilver bestek in de kast liggen en doen daar al jaren niets meer mee. Sommigen vinden de smaak van het eten niet lekker met zilver bestek, anderen vinden het te veel moeite om het telkens te moeten poetsen. Allemaal redenen om te besluiten het zilveren bestek te verkopen. De zilverkoers is nog steeds hoog, dus nog altijd is nu een gunstige tijd om uw bestek van de hand te doen. Het zelfde geldt voor andere soorten tafelzilver zoals zilveren schalen of andere zilveren voorwerpen. Een taxatie is altijd gratis bij De Goudwaag, het adres voor zilver bestek verkopen Den Haag.

Verzilverd bestek is bestek waar slechts een klein laagje zilver op zit. Dit heeft een niet al te hoge waarde omdat de hoeveelheid zilver per bestekdeel gering is. Maar als de hoeveelheid groot is, kan verzilverd bestek verkopen toch een interessant bedrag opleveren. De Goudwaag spaart het verzilverd bestek op en werkt samen met een aantal zusterondernemingen in Duitsland om tot een grote hoeveelheid te komen, zodat er in één keer meerdere honderden kilo’s gesmolten kunnen worden. Hiermee is De Goudwaag één van de weinige adressen voor verzilverd bestek verkopen Den Haag. Komt u dus met uw verzilverd bestek naar De Goudwaag en ontvang een eerlijke prijs.

Het antwoord op deze vraag is: ja, De Goudwaag is er ook voor de inkoop van tin in Den Haag. Tin is een metaal dat veel wordt gebruikt voor het vervaardigen van siervoorwerpen zoals schalen, bekers, kruiken en sierbestek. Het was een tijdlang in de mode, maar wordt nu door veel mensen niet meer zo mooi gevonden en veel mensen willen hun tinnen bekers verkopen. Voor de inkoop van tinnen borden, bekers, schalen en bestek is er nu bij De Goudwaag de mogelijkheid om dat te doen. Tin is nooit zo waardevol als goud en zilver, maar als u een aantal kilo heeft, kan het toch de moeite lonen om uw tin te verkopen. Dus: Voor tin verkopen Den Haag, kom naar De Goudwaag.

De Goudwaag wordt gerund door een diplomatengezin, man diplomaat, vrouw eigenaresse van de Goudwaag. Toen het gezin begin 2011 van zeven jaar verblijf in het buitenland terugkwam naar Den Haag, wilde de eigenaresse graag een interessant vak uitoefenen, en bovendien iets waarin zij goed is. Toen was de keus voor goudaankoop snel gemaakt. Hier is duidelijk sprake van “van je hobby je werk maken”.

Persoonlijke aandacht

Direct geld
De Goudwaag

Handige informatie over het verkopen van oud goud

Naomi Westrate expert voor goud en sieraden

Tijdens de goudinkoop in onze winkel in Den Haag wordt van elk voorwerp allereerst bepaald hoeveel karaat het is, dat wil zeggen dat wordt vastgesteld hoeveel procent puur goud het bevat. Vervolgens wordt het gewogen en kan berekend worden hoeveel gram puur goud u inlevert. Daarna wordt op basis van de actuele goudprijs het bedrag berekend dat wij u kunnen bieden voor uw goud. Daarom kunt kunt u er zeker van zijn dat u van ons een eerlijk en fair aanbod krijgt.

Inkoop goud en zilver

Goud in pure vorm is te zacht om te gebruiken voor bijvoorbeeld gouden sieraden. Het zou namelijk te snel verbuigen of kapot gaan. Daarom wordt goud altijd vermengd met andere metalen zoals zilver, koper en/of nikkel, om het zo harder te maken. Bij dit mengen kan voor verschillende percentages puur goud worden gekozen. Karaat betekent niets anders dan het percentage puur goud dat een bepaald voorwerp bevat. Bij goud verkopen in onze winkel in Den Haag stellen wij het karaat kostenloos voor u vast.

Gold bewertung

In Nederland zijn de meest gangbare karaten 14 en 18. Als een sieraad 14 karaat is, betekent dit dat het 58,5% puur goud bevat. De rest bestaat uit andere metalen. Voor 18 karaat is het percentage puur goud 75%. 14 karaats sieraden kunt u herkennen aan een klein stempeltje in het goud met het cijfer 585 en bij 18 karaat is dat 750. Daarom: Let u hierop, het is bij het verkopen van uw goud goed als u zelf al weet hoeveel karaat uw sieraad is, zodat bij het goud verkopen goed beslagen ten ijs komt.

Persoonlijke aandacht

Direct geld
De Goudwaag
Scroll naar boven