Waarom de Amerikaanse “shutdown” tot een lagere goudkoers leidde

01 oktober, 2013

Den Haag (De Goudwaag) – Gisteren heeft Amerika voor het eerst in 17 jaar weer een “shutdown” meegemaakt, het op slot gaan van de overheidsfinanciën. Deze shutdown heeft een waarheid over goud aan het licht gebracht die al langer in de lucht hing, maar die hierdoor nog eens extra duidelijk wordt neergezet.

Normaal gesproken is de algemene overtuiging dat in gevallen van paniek op de markt de beleggers in goud vluchten als veilige haven. Dat zou je dan ook bij de recente shutdown verwachten. Maar niets is minder waar: Zodra de Amerikaanse beurzen vandaag open gingen, stortte de goudkoers naar beneden. Reden? Waar goud dus voorheen werd gezien als veilige haven, wordt het nu veel meer beschouwd als een belegging waarin je geld zit “opgepot”.

In tijden van crisis wil je geld in handen hebben, handje contantje, zo is het sentiment. Het geld dat in goud is opgepot, kun je niet vrijelijk besteden. Dus: weg met dat goud, verkopen! lijken veel beleggers te denken.

Grote vraag is of goud nu voor altijd zijn reputatie als veilige haven is verloren, of dat het een tijdelijk fenomeen is. We blijven het volgen…