Kan einde ruim geldbeleid VS ook stijging goudkoers betekenen?

24 augustus, 2013

Den Haag (De Goudwaag) – De financiële markten praten de afgelopen maanden maar over één ding: De aangekondigde graduele afbouw van het ruime geldbeleid van de Amerikaanse Centrale Bank (de Fed), waar directeur Bernanke enige tijd geleden op hintte.

Op het moment dat Bernanke de aankondiging deed, zakte het goud nog verder weg dan het in april al was gezakt. Iedereen die geld in papieren goud had belegd, dacht dat straks niet meer nodig te hebben, omdat de dollar sterk genoeg was en naar verwachting alleen maar sterker zou worden. Dan is een veilige haven als goud voor je geld niet meer zo nodig, en kun je het beter in winstgevende zaken beleggen, aldus vele beleggers.

Het dichtdraaien van de geldkraan is nog niet eens echt begonnen, want is afhankelijk gemaakt van de groei van de Amerikaanse economie, die tot op heden nog niet echt overtuigend is. Een aantal experts verwacht dat wanneer de eerste positieve cijfers in de VS komen en de Fed echt overgaat tot het minderen van de obligatie-aankopen (de moderne variant van geld drukken), het goud verder naar beneden zal storten.

Er is één grote maar, die door de Amerikaanse arrogantie vaak uit het oog wordt verloren: De wereld is groter dan de VS alleen, en zeker op de goudmarkt is dat een extreem belangrijk gegeven. En juist buiten de VS heeft de aankondiging van het dichtdraaien van de dollarkraan grote gevolgen gehad. Toen het geld voor het oprapen lag, investeerden velen in de opkomende markten in Azië. Nu het geld naar verwachting duurder gaat worden, trekken beleggers zich terug uit Azië. Dit heeft grote gevolgen gehad in de afgelopen drie maanden. Het NRC Handelsblad van 24 augustus 2013 heeft de cijfers (helaas niet op internet, alleen in de papieren editie) over de afgelopen drie maanden: De Turkse beurs verloor 33,3%, de Indonesische 29,1%, de Indiase 20,9% en de Chinese 12,9%.

Gevolg van die daling: In die landen dalen de locale valuta ten opzichte van de dollar en de euro. Uit angst gaan mensen in deze landen, waar men toch altijd al een zwak heeft gehad voor fysiek goud, nog meer in goud vluchten. Zo neemt de vraag naar goud toe. In de afgelopen dagen is dit de oorzaak geweest van de stijging van de goudprijs.

Betekent een einde aan de ruime geldpolitiek van de VS dus onvermijdelijk een ineenstorten van de goudkoers? Niet noodzakelijkerwijs; wellicht dat bij het directe bericht van het terugschroeven even een dip volgt, maar daarna zal de vraag naar fysiek goud in de goudhongerige landen elders in de wereld nog verder stijgen en dit verlies weer goedmaken. Deze vraag zou wel eens zo groot kunnen zijn dat het het verlies van het einde van de geldverruiming ruimschoots goedmaakt. Er is dus hoop voor de goudkoers.