Goudprijs weer flink in beweging

09 oktober, 2016

De afgelopen dagen is er weer flink wat beweging te zien in de goudprijs. De koers is stevig gezakt, binnen een tijdsbestek van minder dan een week. Inmiddels is de goudprijs weer op het niveau van valk voor het Brexit referendum. De val was meer dan 5%, iets wat sinds 2013 niet meer was voorgekomen.

Het lijkt vooral om een speculatieve verkoopsgolf te zijn gegaan. Verwachtingen van een betere Amerikaanse economie hebben de prijs van het gele metaal naar beneden geduwd. Afgelopen vrijdag bleek echter dat de cijfers over de Amerikaanse salarissen tegenvielen, wat er meteen toe leidde dat de goud prijs alweer omhoog krabbelde. Het lijkt erop dat de prijs nu weer zal stabiliseren en we geen verdere dalingen tegemoet gaan zien op de korte termijn.

Reeds in de maanden voorafgaand aan het Brexit referendum zat de goudkoers in de lift. Op het moment na de negatieve uitslag van het referendum piekte de koers van het goud even boven de 40.000 euro per kilo, een prijs die het lang niet meer had gehad. Dat was maar even, maar het goud hield daarna toch redelijk lang een prijs van 38.000 euro per kilo vol. We zijn nu terug bij een goudprijs van 36.000 euro per kilo, wat in vergelijking met de voorgaande jaren nog steeds hoog is.