Goudprijs blijft onrustig

23 oktober, 2013

Den Haag (De Goudwaag) – De afgelopen weken bleef de goudkoers maar onbestendig heen en weer schommelen. Veel analysten konden er ook geen pijl meer op trekken. Traditioneel is het verband: slechte economische cijfers –> hogere goudkoers. Maar dat verband lijkt inmiddels niet meer te bestaan.

In de afgelopen dagen en weken was er in de VS de discussie rondom de “shutdown”. Toen die was opgelost, was de verwachting dat goud door dit goede nieuws wellicht in elkaar zou storten, maar dat gebeurde niet, het bleef aardig standhouden.

De laatste ontwikkeling is de presentatie van de werkloosheidscijfers in de VS gisteren. Die vielen tegen. Dat betekent dat de Centrale Bank in de VS (de Fed) naar alle waarschijnlijkheid zijn ruime geldpolitiek zal moeten blijven voortzetten om de economie te stimuleren. Zoals inmiddels bekend is nieuws over wat de Fed met zijn geldpolitiek gaat doen op dit moment de belangrijkste factor voor de goudprijs. Het was dan ook niet verrassend dat de goudprijs op dit nieuws meteen omhoog schoot.

Vandaag lijkt het goud een groot deel van die winst alweer weg te geven, wat eens te meer aantoont dat goed nieuws en slecht nieuws meestal slechts hele tijdelijke effecten op de prijs van goud hebben, en het goud verder onbestendig gewoon doet wat het zelf wil…