Goudprijs – Angst dichtdraaien geldkraan VS sterker dan angst oorlog Syrië

04 september, 2013

Den Haag (De Goudwaag) – De Goudprijs zwalkt de laatste dagen een beetje. Na een week van alleen maar stijging is het deze week een op een neer. Reden: Beleggers kunnen niet kiezen tussen wat nu de doorslaggevende factor zal zijn voor de prijs: Een mogelijke oorlog in Syrië die de prijs opdrijft of de angst voor een einde aan de ruime geldpolitiek van de Amerikaanse Centrale Bank (de Fed), die de prijs juist naar beneden drukt.

Op 4 september jl. gaf vooral de angst voor de Fed de doorslag. De verwachting van veel analysten is, dat de Fed op zijn vergadering van 16 en 17 september a.s. aan zal kondigen niet langer massaal obligaties op te kopen (de moderne variant van geld bijdrukken). Deze verwachting was ook in april al de oorzaak van de ineenstorting van de goudkoers. De prijs van goud zakte toen met bijna 20%. Redenering is dat als er minder geld op de markt komt, de inflatie minder wordt, en het geld dus stabiel is. Dan is een veilige haven als goud niet meer zo hard nodig.

Natuurlijk moeten we eerst nog maar eens zien of de Fed inderdaad gaat stoppen met zijn ruime-geld-beleid. Dit is namelijk afhankelijk gemaakt van de kwaliteit van de Amerikaanse economie: alleen als die er goed genoeg voorstaat kan de geldverruiming stoppen. De cijfers om dat aan te tonen moeten voor een deel nog komen.

Tenslotte is er nog het omgekeerde effect van een stop op het ruime geldbeleid. Als dit stopt, gaan er minder dollars en minder investeringen naar landen als India en Turkije. Die hebben de afgelopen maanden al onder het effect te lijden gehad en hebben groot deel van hun beurskoers zien verdampen. In die landen is daardoor de vlucht in goud explosief toegenomen. Dus ook als de geldkraan in de VS dichtgaat, zou het goud gezien de omstandigheden in de opkomende economieën wel eens stand kunnen houden…