Goudkoers stijgt door onzekerheid over Syrië

28 augustus, 2013

Den Haag (De Goudwaag) – De onzekerheid over wat er gaat gebeuren in Syrië zorgt ervoor dat mensen terugvluchten in de traditionele veilige havens, zoals goud. Ook andere edelmetalen zoals zilver en platina profiteerden van deze roerige tijden. Markten houden nu eenmaal niet van dit soort onvoorspelbare ontwikkelingen en houden hun hart vast voor mogelijk overslaan van de onrust naar de rest van het Midden-Oosten en de verdere stijging van de olieprijs daardoor.

Met de stijging op 27 augustus jl. is goud technisch gesproken weer in een “bull market” terecht gekomen, dat betekent dat de kopers de overhand hebben boven de verkopers. Dit technische punt wordt bereikt wanneer de goudkoers 20% is gestegen ten opzichte van het laatste dieptepunt. Inmiddels is dat het geval.

Op 28 augustus hikte de goudprijs de hele tijd tegen het weerstandspunt van 1428 dollar per ounce aan. Een enkele maal schoot het er over heen, maar was op die dag nog niet in staat er definitief en overtuigend doorheen te breken.

Ook het recente nieuws dat centrale banken in landen als India, maar ook bijvoorbeeld in Kazachstan, de Centrale Banken goud aankopen om het vervolgens op te potten heeft de prijs van het edelmetaal verder opgedreven.