Fed blijft “geld bijdrukken”: goudprijs schiet omhoog

18 september, 2013

Den Haag (De Goudwaag) – De Amerikaanse Federale Bank (de Fed) heeft zojuist heel verrassend aangekondigd niet te stoppen met het in de markt pompen van geld. De verwachting was dat de Fed zou gaan “taperen” dat wil zeggen stoppen met het opkopen van obligaties (de moderne variant van geld bijdrukken). De staat van de Amerikaanse economie was kennelijk nog te slecht om dit aan te durven.

De goudkoers verkeerde al enkele dagen in grote vrees dat het gedaan zou zijn met het ruime geldbeleid van de Amerikaanse Centrale Bank. Dat zou betekend hebben dat er minder vraag naar goud zou zijn omdat men beter zijn geld elders zou kunnen beleggen. Nu is die vrees dus niet bewaarheid geworden en halen de goudbeleggers opgelucht adem.

Als reactie op de aankondiging schoot de goudkoers prompt boven de 32 euro per gram met een stijging die zelden eerder is vertoond. Vooralsnog zal de goudkoers hier weer van kunnen profiteren, totdat de volgende aankondiging van de Fed nadert en de vrees weer zal toeslaan…