De prijs van goud in Corona-tijden

16 mei, 2020

Corona drijft de goudkoers op

Tijdens de corona-crisis in de eerste helft van 2020 is de goudprijs tot ongekende hoogten gestegen. Het is voor het eerst van de geschiedenis dat de prijs van goud boven de 50 euro per gram uit is gekomen.

Het vorige record stamt uit het jaar 2012, toen de goudkoers bijna de 45 euro per gram aantikte. In 2013 heeft de koers een flinke klap gekregen en in de tijd daarna is de goudprijs lang laag gebleven. De prijs heeft zelfs een tijd onder de 30 euro per gram gelegen.

Door de onzekerheden die de COVID-19 crisis heeft gebracht, zijn mensen van de beurzen gevlucht, en hebben hun aandelen van de hand gedaan. De aandelen zijn dan ook flink onderuit gegaan in de eerste maanden van 2020, met name natuurlijk omdat zo veel bedrijven hun inkomsten sterk terug zagen lopen.

Goud kwam daarmee weer helemaal terug als veilige haven. Deze trend had in de maanden voor corona al ingezet door de grote onzekerheden over een eventuele handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Het is daarom niet de verwachting dat als de corona-crisis voorbij is de goudkoers weer ver terug zal zakken.